Eko Biznes - Specjalistyczny serwis informacyjny
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Zaloguj się
  • Załóż konto
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Eko Biznes - Specjalistyczny serwis informacyjny
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
Strona główna Wywiady

Po świętach odkrywamy, że znowu ugotowaliśmy za dużo – mówi Beata Ciepła, Federacja Polskich Banków Żywności

Z prezeską zarządu Federacji Polskich Banków Żywności rozmawiamy o zapobieganiu marnowaniu żywności w czasie świąt Bożego Narodzenia

przez Blanka Dżugaj
17 grudnia 2021
0
Fot. Materiały prasowe

Fot. Materiały prasowe

Jak nie marnować żywności w święta? Najważniejsze jest planowanie. Na świąteczne zakupy ruszamy tylko z listą potrzebnych produktów w ręku i przemyślaną liczbą gości. Zakupioną żywność odpowiednio przechowujemy, zamrażamy lub wykorzystujemy w innych daniach. A gdy mimo wszystko coś zostanie? Dzielimy się. „To, co zostało dajemy sąsiadom, zostawiamy w jadłodzielniach lub zabieramy do pracy, by poczęstować kolegów i odrobinę przedłużyć ten miły, świąteczny czas” – mówi Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności. 

Blanka Dżugaj: Czy okres świąteczny zwiększa problem marnowania żywności?

Podobne artykuły

„Rozwiązaniem, które może przyspieszyć rozbudowę infrastruktury ładowania są stacje ładowania zintegrowane z oświetleniem ulicznym” – mówi dr inż. Maciej Gis, PSPA

WYWIAD: „Energetyka wiatrowa jest najtańszym źródłem pozyskiwania energii elektrycznej w Polsce” – mówi Janusz Gajowiecki

„Obawiamy się tego, czego nie znamy” – mówi Andrzej Głowacki, Wiceprezes Państwowej Agencji Atomistyki

„Dzięki mądrej strategii zrównoważonego rozwoju, firmy oszczędzają” – mówi Ewelina Antonowicz, która trafiła na listę 25under25 Forbesa

„Biznes w pewnych obszarach nie nadąża za oczekiwaniami społecznymi” – mówi dr hab. Bolesław Rok

Beata Ciepła, Prezes Zarządu Federacji Polskich Banków Żywności: Niestety, dane, które uzyskujemy od ankietowanych przez nas Polaków i dane z badań statystycznych, które regularnie przeprowadzamy, pokazują, że okres świąteczny niesie ze sobą ryzyko zmarnowania większej ilości żywności. Święta to czas, gdy gotujemy więcej niż zazwyczaj, podejmujemy gości, ale jednocześnie wyjeżdżamy, więc pozostawiamy lodówkę bez opieki. To wszystko sprawia, że po świętach budzimy się z bólem głowy i odkrywamy, że po raz kolejny kupiliśmy za dużo, ugotowaliśmy też za dużo, w efekcie czego żywność została, a my nie mamy już siły jej zjeść.

3 razy „p”: planowanie, porcjowanie i przechowywanie

Co więc zrobić, aby nie dopuścić do takiej sytuacji?

Rady są bardzo proste i zachęcamy, by stosować je także na co dzień, poza okresem świątecznym. Odpowiedź na Pani pytanie kryje się w przyczynach marnowania żywności – poza tym, że przeoczymy datę ważności do spożycia, kupimy przez pomyłkę żywność nadpsutą, głównym powodem jest fakt, że kupujemy zbyt wiele. Najważniejsze jest więc planowanie. Przed wyjściem na zakupy musimy określić, ilu gości będziemy mieli, czy wyjeżdżamy na święta, jakich potraw nie lubimy lub jakich nie lubią nasi goście. W tym momencie warto przypomnieć sobie, których potraw rok wcześniej zostało najwięcej i zastanowić się, czy np. zamiast sałatki nie zrobić czegoś innego. Warto spisać całe menu na okres świąteczny, następnie przejrzeć szafki i lodówkę, by upewnić się, które z potrzebnych produktów już mamy, a które musimy kupić.

Przeczytaj także: Jak Polacy marnują żywność

Jeśli chcemy przygotować wigilijną kolację złożoną z dwunastu dań, warto zaplanować nieco mniejsze porcje. Już dwudaniowy obiad z deserem na co dzień jest wystarczający, więc dwunastu potraw raczej nie damy rady zjeść. Jeśli chcemy spróbować każdej, warto po prostu przygotować je w mniejszych porcjach.

Kolejna rzecz to lista zakupów. To jest coś, bez czego nie powinniśmy wychodzić z domu na przedświąteczne sprawunki. Oczywiście, w sklepie musimy się tej listy trzymać. Obecnie coraz więcej osób korzysta z nowoczesnych aplikacji – one z pewnością pomagają, ale zwykła kartka papieru też świetnie się sprawdzi. Kupując, zwracajmy uwagę na terminy przydatności do spożycia produktów. Choćby po to, żeby nie skusić się na promocyjny zakup większej ilości artykułów, których niższa cena wynika właśnie z krótszej daty przydatności do spożycia. Patrzmy więc na datę i ewentualnie weryfikujmy liczbę kupowanych artykułów.

Bardzo ważne jest też dobre przechowywane. Warto odpowiednio zabezpieczyć żywność np. trzymając ją w odpowiednich pojemnikach, oddzielając je od siebie.

A zamrażanie? Niektóre potrawy, np. bigos, można zamrozić na pewien czas i nie trzeba wyrzucać, gdy mam wrażenie, że więcej już go nie zjemy.

Zdecydowanie tak. My też radzimy rozłożyć świąteczne zakupy rozłożyć na kilka dni tak, aby najpierw kupować produkty, które nie wymagają specjalnego przechowywania i mają długi termin przydatności do spożycia. Na ostatnie dni zostawić natomiast takie produkty jak owoce, warzywa, pieczywo i wędliny. Natomiast jeśli chodzi o przechowywanie, zwłaszcza dań, których przygotujemy za dużo, to zamrażanie jest jak najbardziej wskazane. Zdecydowaną większość rzeczy możemy zamrozić. Śledzie czy sałatka z majonezem się do tego nie nadają, rzecz jasna, ale już wspomniany przez Panią bigos, pierogi, barszcz czy nawet niektóre ciasta już jak najbardziej tak.

Świątecznymi potrawami możemy też obdarować gości, gdy będą nas już opuszczać. Nadmiarem żywności możemy podzielić się z sąsiadami, bądź skorzystać z coraz liczniejszych inicjatyw mających na celu zapobieganie marnowaniu żywności np. jadłodzielni lub lokalnych grup. Można je śledzić np. na Facebooku i podglądać, kto może być zainteresowany przyjęciem od nas jedzenia.

Kreatywne dania resztkowe

Do tego, co zostało na świątecznym stole można też podejść kreatywnie. Z resztek ryby możemy przygotować np. pastę.

Tak, pozostałości jednego dania możemy wykorzystać do przygotowania innego np. zapiekanki, pasty. Wystarczy dodać trochę soli, by wydłużyć termin przydatności takiej potrawy. Z mniej świeżego pieczywa możemy przygotować tosty francuskie, warzywa nie pierwszej świeżości można wykorzystać do przyrządzenia leczo. Wiele przepisów na takie potrawy można znaleźć w internecie, my też, jako Banki Żywności, przygotowaliśmy taki podręcznik w formie e-booka. Obecnie służy nam on jako forma nagrody dla osób, które włączają się do zbiórki prowadzonej przez nas online. Publikujemy też tego rodzaju przepisy w mediach społecznościowych.

Przeczytaj także: Podręcznik uczy, jak nie marnować żywności

Planowanie jest chyba szczególnie ważne w tym roku, gdy święta są bardzo krótkie – to tak naprawdę weekend plus piątkowa kolacja.

Tak, ponieważ zostając w domu dłużej mamy więcej okazji do zjedzenia wszystkiego, co przygotowaliśmy. Natomiast, gdy po dwóch dniach mamy wrócić do pracy, świąteczne menu trzeba zaplanować wyjątkowo racjonalnie i proporcjonalnie do czasu spędzonego w domu. A to, co zostało dobrze zapakować, zawekować, zamrozić lub zabrać do pracy, by poczęstować kolegów i odrobinę przedłużyć ten miły, świąteczny czas.

Rozmawiała Blanka Dżugaj

Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.

Tags: Wywiad
ShareTweet

Podobne artykuły

Mariusz Rogowski
EkoNewsy czyli eko ciekawostki ze świata

„Bez zrozumienia czym jest wdrożenie ESG w firmie, bez wsparcia na szczeblu zarządu, zmiany nie przyniosą oczekiwanych wyników” – mówi Mariusz Rogowski

Tomasz Pelc, gospodarka wodorowa w Polsce
Energia

„Gospodarka wodorowa to dla nas olbrzymia szansa” – mówi Tomasz Pelc, przewodniczący Rady Klaster Technologii Wodorowych

Zuzanna Mierzejewska, właścicielka i dyrektor kreatywna w Ekocuda.com
Wywiady

„Zdecydowanie nie możemy traktować kosmetyków naturalnych jako chwilowego trendu” – mówi Zuzanna Mierzejewska, Ekocuda

Jan Wiśniewski PSPA
Energia

„Wojna w Ukrainie wpływa na podaż i ceny wszystkich pojazdów, nie tylko elektrycznych” – mówi Jan Wiśniewski, PSPA

„Musimy zerwać z uzależnieniem energetycznym od Rosji, jeśli nie chcemy dalej finansować Putina” – mówi Małgorzata Tracz, Zieloni
Wywiady

„Musimy zerwać z uzależnieniem energetycznym od Rosji, jeśli nie chcemy dalej finansować Putina” – mówi Małgorzata Tracz, Zieloni

„Książkę drukowaną można poddać recyklingowi. Natomiast czytniki generują elektrośmieci” – mówi Łukasz Kierus, TaniaKsiążka.pl
Wywiady

„Książkę drukowaną można poddać recyklingowi. Natomiast czytniki generują elektrośmieci” – mówi Łukasz Kierus, TaniaKsiążka.pl

Następny artykuł
„Szuwar Warszawski”. Stolica zdradza kolejne etapu projektu

"Szuwar Warszawski". Stolica zdradza kolejne etapu projektu

Zaloguj się, aby skomentować

Najnowsze informacje

Superfoods – które produkty z Polski i zagranicy zaliczają się do tej grupy?

Olej z czarnuszki – właściwości, zalety, zastosowanie

Jak prawidłowo oddychać i jak ważne jest to dla organizmu?

12 sposobów na ograniczenie starzenia się skóry

Jak wzmocnić odporność? Poznaj 12 sprawdzonych sposobów

Medytacja na stres – zalety regularnej praktyki, korzyści i jak medytować?

Reklama
ekobiznes logo

Eko Biznes to serwis informacyjny poświęcony ekologicznym rozwiązaniom i przedsięwzięciom w różnych gałęziach biznesu, tworzony przez profesjonalnych dziennikarzy. Dostarczamy najświeższe informacje i publikujemy najciekawsze wywiady.

Wydawcą serwisu jest Tree Media Sp. z o. o. z siedzibą w Białymstoku, al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111. Nr NIP 5423437801, REGON 389496703, KRS 0000912533.

Informacje prawne

  • Regulamin Serwisu
  • Regulamin Konta
  • Regulamin Newslettera
  • Polityka Prywatności

Ważne

moje ciepło 2022

Kategorie

  • Artykuł patnera
  • Artykuł sponsorowany
  • Ekologia w ecommerce
  • EkoNewsy czyli eko ciekawostki ze świata
  • Energia
  • INNE
  • Mobilność
  • Wywiady
  • ZDROWIE

Informacje

  • O nas
  • Reklama
  • Kontakt
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Energia
  • Mobilność
  • Ekologia w ecommerce
  • Zaloguj się
  • Załóż nowe konto

© 2021 ekoBiznes.pl

Logowanie

Uzupełnij poniższe pola, aby się zalogować

nie pamiętasz hasła? Załóż nowe konto

Załóż konto z dostępem do wielu treści premium

Uzupełnij poniższe pola

Wszystkie pola są wymagane. Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Uzupełnij poniższe pole, aby odzyskać hasło. Otrzymasz od nas wiadomość email.

Zaloguj się
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version