Fińscy naukowcy opracowali alternatywę białka jaja na bazie grzybów. Produkt ten może być stosowany zarówno jako zamiennik jaj w posiłku, jak i na skalę przemysłową. Jego wytwarzanie wymaga do 90 proc. mniej gruntów niż konwencjonalna hodowla jaj kurzych. Jajka wegańskie będą również wytwarzać o 55 proc. mniej gazów cieplarnianych.
Na światowych rynkach trwa boom na roślinne zamienniki mięsa i nabiału. Według Bloomberg Intelligence segment żywności pochodzenia roślinnego do 2030 roku może wzrosnąć ponad pięciokrotnie. Zamienniki mięsa i nabiału mogą natomiast uzyskać odpowiednio nawet 5 i 10 proc. udziału w światowym rynku. Nie tylko te produkty martwią jednak wegan i osoby pragnące przejść na weganizm – równie, a może nawet bardziej istotne są jajka kurze, ich bowiem nie da się zastąpić roślinami strączkowymi czy mlekiem roślinnym.
Naukowcy wychodzą tym potrzebom na przeciw. Istnieje już kilka produktów, np. Crack’d i JUST, które funkcjonują jako zamienniki jajek w posiłku. Jednocześnie trwają badania nad alternatywą, która zastąpiłaby jajka kurze na poziomie przemysłowym i handlowym. Pierwsze sukcesy już są: pod koniec 2021 roku izraelska firma InnovoPro ogłosiła, że opracowała profesjonalną alternatywę dla białka jaja na bazie ciecierzycy. Naukowcy z Uniwersytetu Technologicznego Nanyang w Singapurze odnotowali natomiast sukces w syntezie emulgatora pochodzenia roślinnego z młóta browarnianego.
Alternatywa na skalę przemysłową
Badacze z Uniwersytetu Helsińskiego we współpracy z VTT Technical Research Center of Finland opracowali alternatywę dla jaj kurzych na bazie grzybów. Wykorzystali w tym celu gatunek zwany Trichoderma reesei. W pierwszej kolejności naukowcy wyodrębnili kod genetyczny albuminy jaja kurzego. Następnie, za pomocą nowoczesnych narzędzi biotechnologicznych umieścili go wewnątrz grzyba. W ten sposób grzyb był w stanie wydzielać to samo białko, które produkują kurczęta. Ostatnim krokiem było oddzielenie białka albuminy jaja kurzego od komórek, zagęszczenie go i suszenie w celu wytworzenia końcowego produktu.
Przeczytaj także: Producent roślinnych zamienników jajek wchodzi do Europy
Tym produktem jest proszek nazwany Tr-OVA. Naukowcy twierdzą, że nadaje się do produkcji na skalę przemysłową – mają nadzieję, że sprawdzi się jako bezpośredni zamiennik konwencjonalnych białek jaj w prawie wszystkich zastosowaniach. Można z niego nawet wytworzyć pianę, co tworzy ogromny potencjał dla profesjonalnego sektora piekarniczego i mleczarskiego.
Dla zwierząt, przyrody i człowieka
Roślinne zamienniki jaj kurzych w oczywisty sposób przyczynią się do istotnej poprawy dobrostanu zwierząt. To jednak nie jedyna ich zaleta. Fińscy naukowcy twierdzą, że w porównaniu z procesem hodowli kurcząt, produkcja albuminy jaja z grzybów powinna zmniejszyć wymagania dotyczące użytkowania gruntów o prawie 90 proc. Może też zmniejszyć emisje gazów cieplarnianych o 31-55 proc.
Alternatywa w postaci jaj roślinnych ma także dobry wpływ na zdrowie konsumentów. Produkty te mają smak identyczny z konwencjonalnymi opcjami, zawierają jednak mniej tłuszczu i kalorii. Są bogatsze w składniki odżywcze, eliminują ryzyko zakażenia salmonellą i pomagają uniknąć negatywnych skutków działania antybiotyków, wciąż często podawanych kurom.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.