Bloomberg Intelligence przewiduje znaczną zmianę nawyków konsumenckich w ciągu najbliższych 10 lat. Zdaniem ekspertów gwałtownie wzrośnie zainteresowanie substytutami mięsa i nabiału, głównie dzięki wprowadzeniu ich do menu punktów gastronomicznych. Zamienniki mięsa i nabiału mogą uzyskać odpowiednio nawet 5 i 10 proc. udziału w światowym rynku.
Liczba wegetarian i wegan stale rośnie na całym świecie – już teraz roślinożercy stanowią ponad 7 proc. populacji. Wzrasta tym samym zainteresowanie substytutami mięsa i nabiału, a więc produktami, które smakiem, wyglądem, kształtem, a czasem też zapachem przypominają produkty pochodzenia zwierzęcego, ale wykonane są z roślin.
Pięciokrotny wzrost
Według prognoz Bloomberg Intelligence, rynek żywności pochodzenia roślinnego do 2030 roku może wzrosnąć ponad pięciokrotnie. Jego wartość w tym czasie zwiększyłaby się z 29,4 mld USD w 2020 roku do ponad 162 mld USD. Sam tylko rynek zamienników nabiału może wzrosnąć dwukrotnie do 2030 roku, głównie dzięki popularności mleka owsianego i większej liczbie substytutów lodów, sera i masła.
Rozszerzający się zestaw opcji produktów w przemyśle roślinnym przyczynia się do tego, że alternatywy roślinne stają się długoterminową opcją dla konsumentów na całym świecie. Nasza analiza wskazuje, że przemysł spożywczy oparty na roślinach ma potencjał, by stać się opłacalną opcją zarówno w supermarketach, jak i restauracjach. Do 2030 roku substytuty mięsa i nabiału mogą uzyskać odpowiednio nawet 5 i 10 proc. udziałów w światowym rynku – mówi Jennifer Bartashus, starszy analityk w Bloomberg Intelligence.
Substytuty w restauracjach
Jako główne czynniki wzrostu dla branży zamienników mięsa i nabiału analitycy BI podają większe zainteresowanie konsumentów zrównoważonym rozwojem, akceptację prozdrowotnych aspektów diety roślinnej, wzrost populacji świata oraz zwiększoną dostępność produktów zastępczych. Wiodący wytwórcy substytutów (w tym Beyond Meat, Impossible Foods i Oatly) coraz chętniej współpracują bowiem z restauracjami – zarówno mniejszymi, jak i popularnymi sieciami gastronomicznymi. Zdaniem analityków BI, szczególne znaczenie w zwiększaniu popularności produktów roślinnych będą miały działania takich międzynarodowych sieci jak Taco Bell, Chipotle, Jamba Juice i Starbucks. Eksperci przewidują, że już w przyszłym roku istotnie zwiększy się konsumpcja substytutów kurczaka w tych lokalach.
Bloomberg Intelligence przewiduje, że największy wzrost rynku zamienników nastąpi w Azji. Nie tylko ze względu na większą liczbę wegan i wegetarian zamieszkujących ten region, lecz przede wszystkim na zwiększającą się populację i problemy z dostępem do żywności. Większościowy udział w tym rynku w regionie Azji i Pacyfiku stanowić będą alternatywne produkty mleczarskie.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.