W przyszłym roku na talerzach Europejczyków może zagościć jajecznica bez jajek. Stanie się to za sprawą roślinnych zamienników jajek produkowanych przez Just Egg. Amerykańska firma właśnie otrzymała zielone światło od Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności.
To była długa droga. Pochodząca z San Francisco firma Just Egg już w 2019 roku ogłosiła, że zamierza podbić kolejny rynek. W USA radzi sobie bardzo dobrze – sprzedawany jest w tak popularnych sieciach sklepów jak Walmart czy Whole Food Market. Popularnością cieszy się też w Hongkongu, Singapurze i Chinach, przyszedł więc czas, by powalczyć o europejskich konsumentów. Dlaczego więc jej produkty pojawią się w Europie dopiero w 2022 roku? Tyle czasu trwało oczekiwanie na zgodę Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA).
Jajecznica bez jajek
W październiku firma ogłosiła, że oficjalnie wprowadzi na rynek europejski produkt jajeczny na bazie roślin. Jego kluczowy składnik, czyli białko fasoli mung, właśnie otrzymał akcept EFSA. Zatwierdzenie regulacyjne pozwoli firmie rozpocząć dystrybucję swoich produktów w kilku krajach europejskich począwszy od połowy 2022 roku. Europejska aprobata zbiegła się w czasie z debiutem firmy w RPA i Korei Południowej.
Czym jest produkt Just Egg? To nic innego jak opatentowany izomerat białkowy z fasoli mung. Ten kluczowy składnik sprawia, że produkt zawiera wyższy poziom białka niż w jaju kurzym, a gotuje się i – co ważne – smakuje tak samo jak ono. Roślinny zamiennik jajek Just Egg nie zawiera natomiast cholesterolu, sztucznych barwników i konserwantów. Jest przyjazny ludzkiemu zdrowiu, ale i środowisku. W porównaniu z procesem pozyskiwania jaj zwierzęcych uprawa fasoli mung wymaga zużycia o 98 proc. wody mniej, a powoduje mniejszą o 96 proc. emisję CO2.
Przemysł białek roślinnych rozwija się coraz szybciej. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności informuje, że obecnie proceduje nowe 43 wnioski, a 99 poddaje ocenie ryzyka. Firma Just Egg nie ukrywa, że zamierza poczynić dalsze kroki w tej branży i wprowadzić na rynek również roślinne zamienniki mięsa.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.