Mikołaj w zieleni, a nie tradycyjnej czerwieni? Jak najbardziej – wegański Mikołaj Lindt ma nowe szaty i wnętrze z mleka migdałowego i masy migdałowej.
Powiększenie oferty wegańskiej Lindt ogłosił już w sierpniu tego roku. Nowy produkt to ukłon w stronę wszystkich, którzy nie wyobrażają sobie okresu świątecznego bez czekoladowego Mikołaja, a ze względu na dietę roślinną nie mogą się nim delektować.
Wegański Mikołaj na zielono
W 2020 roku Lindt wypuścił na rynek swoje pierwsze wegańskie słodycze. Do popularnej linii Hello weszły wówczas trzy batony o smakach: ciasteczka, orzecha laskowego i solonego karmelu. Batony Hello Vegan zyskały uznanie konsumentów i ekspertów z branży – zdobyły nagrodę PETA Vegan Food Award jako najlepsza czekolada wegańska. Teraz do wegańskiej oferty dołączył Mikołaj. Powstaje według tego samego przepisu, co wegańskie słodycze z serii Hello. Przepis ten zakłada zastąpienie mleka krowiego, pastą migdałową i mlekiem migdałowym.
Więcej: Wegańska czekolada własnej roboty. Warsztaty Las Vegan’s
Wegański Mikołaj ma nie tylko inne od pozostałych Mikołajów wnętrze – różni się także wyglądem. Jego twórcy zastąpili tradycyjny czerwony strój niemal identycznym, tyle, że w kolorze zielonym. Dostarczany jest natomiast w spersonalizowanym pudełku wykonanym z tektury z certyfikatem FSC®. Certyfikat ten potwierdza, że drewno lub włókna drzewne użyte do wyrobu tektury pochodzą z certyfikowanych lasów, zarządzanych w sposób odpowiedzialny i zrównoważony.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.