Carrefour Polska ogłosił, że w tym roku nie będzie sprzedawać żywego karpia. Sieć przygotowała dla klientów alternatywne rozwiązanie.
Co zamiast żywego karpia?
Na nieco ponad miesiąc przed Wigilią Carrefour Polska zapowiedział, że w tym roku w placówkach sieci w całej Polsce nie kupimy żywego karpia. Pojawi się natomiast możliwość zakupienia na świąteczny stół świeżego karpia.
Sieć podkreśla w komunikacie prasowym, że karpie, które trafią do jej placówek, w 100 proc. pochodzą wyłącznie z polskich hodowli. Karpie są łowione i przygotowywane do wysyłki w przeddzień lub w dniu dostawy do sklepów.
Przeczytaj także: Co to jest ekologia?
Poza rybami na wagę w supermarketach i hipermarketach w ofercie znajdą się pakowane elementy karpia – tusze, filety i płaty. W wybranych lokalizacjach dostępne również będą zapakowane dzwonka, płaty i filety z karpia pochodzącego z ekologicznej hodowli Gospodarstwa Rybackiego Zawólcze.
Carrefour podkreśla, że takie ryby hodowane są przez trzy lata w stawach zapewniających każdemu zwierzęciu po 10-15 mkw. powierzchni dna i około 10-15 m3 wody.
Gospodarstwo z certyfikatami
Gospodarstwo Rybackie Zawólcze może poszczycić się certyfikatem potwierdzającym hodowlę ekologiczną przyznanym przez Ekogwarancję oraz certyfikatem przestrzegania Kodeksu Dobrej Praktyki Rybackiej. To jedyny w Polsce dokument jakości uznawany przez Ministra Gospodarski Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.
Carrefour Polska podkreśla, że ogłoszona dziś decyzja wpisuje się w strategię sieci, zakładającej m.in. demokratyzację żywności BIO, poprawę dobrostanu zwierząt oraz zachęcanie Polaków do dokonywania świadomych wyborów żywieniowych dla dobra naszej planety.
Zobacz też: Carrefour wzmacnia półkę ekoziemniaków
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.