Marnowanie jedzenia to problem, który szczególnie uwidacznia się w święta. O oszczędne gospodarowanie żywnością i zakupy z głową apeluje Too Good To Go w swojej najnowszej świątecznej kampanii „Wszystkiego Niezmarnowanego”.
5 ton – tyle żywności Polacy marnują w ciągu jednego roku. Oznacza to, że przeciętny Kowalski wyrzuca w tym czasie aż 153 kg jedzenia.
Z problemem marnowania żywności mamy w szczególności do czynienia w święta. W tym wyjątkowym okresie gotujemy dużo więcej niż zwykle i dość szybko przy świątecznym stole dochodzimy do wniosku, że jedzenia jest zbyt dużo, nie mamy gdzie go zmieścić i ostatecznie je wyrzucamy.
Problem marnowania żywności dostrzegła aplikacja Too Good To Go. Jak już informowaliśmy zrzesza ona Pogromców Marnowania Jedzenia (aplikacja łączy jej użytkowników z restauracjami, kawiarniami czy sklepami, które mają danego dnia nadwyżkę żywności). Jesienią uruchomiła zaś kampanię „Często dobre dłużej”, uświadamiającą polskim konsumentom, że spora część produktów z datą po terminie nadaje się do spożycia.
Przeczytaj także: Co to jest ekologia?
Jak nie marnować jedzenia w święta?
W związku z nadchodzącymi świętami Too Good To Go uruchomiła natomiast kampanię „Wszystkiego Niezmarnowanego”. Klienci, którzy poprzez aplikację uratują świąteczną paczkę, lub wesprą Bank Żywności będą mogli otrzymać książkę kucharską w formie e-booka.
Raport Banków Żywności wykazał, że ponad 53 proc. Polaków przyznaje się do marnowania jedzenia. Kupujemy więcej niż możemy zjeść, przez co aż 65,2 proc. żywności trafia do kosza z powodu zepsucia. Grudzień to czas kiedy wydajemy i marnujemy najwięcej. Dlatego w ramach świątecznej kampanii Too Good To Go pt. „Wszystkiego Niezmarnowanego” apelujemy, aby kupować mądrze i rozsądnie gospodarować jedzeniem – mówi nam Anna Kurnatowska, Country Manager Too Good To Go w Polsce.
Jak to zrobić? Przedstawicielka Too Good To Go za naszym pośrednictwem radzi:
Pierwszym krokiem jest przejrzenie wszystkich szafek, lodówki oraz zamrażalnika w celu zweryfikowania rzeczywistych zapasów. Następnie warto dokładnie zaplanować zakupy – to pozwoli wrócić ze sklepu jedynie z tymi produktami, które są niezbędne do przygotowania świątecznych potraw. Wielu oczekuje aż 12 pozycji, ale może nie musimy przesadzać z wielkością każdego z dań? Rozwiązaniem jest również kuchnia zero-waste. Dlatego też wszystkim naszym użytkownikom udostępniliśmy darmowego e-booka z przepisami — Wielką Księgę Remixów. Można ją otrzymać w zamian za uratowanie świątecznej paczki lub wsparcie Banku Żywności przez naszą aplikację. To ratowanie planety i… portfela w jednym! – dodaje.
Anna Kurnatowska zwraca uwagę, że warto również pamiętać o tym, by podzielić się jedzeniem np. z sąsiadami, bądź potrzebującymi za pomocą lodówek społecznych.
Na pewno znajdą się chętni na to, czego nie damy rady przejeść – podsumowuje Kurnatowska.
Zobacz też: Marnowanie jedzenia jest złe – wywiad z Anną Kurnatowską, Too Good To Go
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.