Danone wraz ze swoimi dostawcami mleka, warzyw i owoców wprowadza praktyki rolnictwa regeneratywnego. Mają one na celu regenerację gleb, przywrócenie różnorodności biologicznej i zwiększenie zatrzymywania wody w glebie. Działania te mają przynieść korzyści zarówno środowisku, jak i rolnikom.
Dzień Gleby
Niedziela 5 grudnia to nie tylko wigilia Mikołajek, ale też Światowy Dzień Gleby. Z tej okazji warto przypomnieć, że gleba stanowi podstawę wytwarzania aż 95 proc. spożywanej przez nas żywności. Dlatego zadbanie o jej jakość jest niezbędne, by móc wytwarzać wartościową żywność. Niestety, obecnie nawet 70 proc. gleb na terenie Unii Europejskiej nie jest w dobrym stanie. Problem ten dotyczy również Polski. Sposobem na jego rozwiązanie jest rolnictwo regeneratywne. Sięga po nie firma Danone.
Produkcja żywności musi iść w parze z dbałością o kondycję Ziemi oraz umiejętnym gospodarowaniem zasobami naturalnymi. Tylko dzięki wysokiej jakości składnikom możemy tworzyć wartościowe produkty i realizować naszą misję niesienia zdrowia poprzez żywność. To zdrowa gleba dostarcza składników niezbędnych dla prawidłowego wzrostu roślin. Właśnie dlatego wspieramy naszych dostawców mleka, owoców i warzyw we wdrażaniu rozwiązań rolnictwa regeneratywnego – podkreśla cytowany w komunikacie prasowym Paweł Piątek, Dyrektor Generalny grupy spółek Danone.
Przeczytaj także: Co to jest ekologia?
3 zasady rolnictwa regeneratywnego
Firma zwraca uwagę w komunikacie, że na problemy gleby w Polsce składa się kilka czynników. Są to: zaburzona różnorodność biologiczna gatunków w niej występujących, niski udział warstwy próchnicznej i związane z nim nadmierne odparowywanie wody. Wszystkie te czynniki zmniejszają odporność upraw na skutki zmian klimatu. Zwiększają natomiast podatność gleby na erozję, czyli proces jej niszczenia. By odwrócić tę sytuację należy zmienić praktyki rolnicze – z konwencjonalnych na regeneratywne.
W rolnictwie regeneratywnym kluczowe są trzy proste zasady, które pomagają złagodzić skutki postępującej degradacji gleb. Po pierwsze: zachowanie stałej okrywy roślinnej – gleba powinna być jak najdłużej okryta roślinnością, i to zarówno roślinnością żywą, jak i resztkami roślinnymi. Drugim czynnikiem, wpływającym na minimalizowanie strat węgla, jest optymalizowanie zabiegów uprawowych. Trzecia to zadbanie o różnorodność roślin w płodozmianie – wylicza dr inż. Beata Studzińska, ekspert ds.upraw ekologicznych.
Korzyści płynące z takich działań, to zwiększenie zawartości próchnicy, zatrzymywanie wody w glebie, tworzenie lepszych warunków dla wzrostu rośliny uprawnej, a w konsekwencji ograniczenie stosowania środków ochrony roślin i zmniejszenie liczby zabiegów uprawowych. Rolnictwo regeneracyjne pozwala zachować balans pomiędzy ekonomią – ważną dla rolnika, a ochroną gleby i środowiska – dodaje.
Wdrażanie praktyk regeneratywnych przez Danone oraz dostawców firmy ma spowodować większą odporność upraw, obniżyć koszty produkcji i ułatwić rolnikom skorzystanie z puli funduszy na ekoschematy.
O swoich doświadczeniach opowiada Ryszard Krychowiak, rolnik od przeszło dwóch dekad dostarczający mleko do Danone.
Prowadzę gospodarstwo w województwie kujawsko-pomorskim, gdzie gleby są bardzo słabe – średnia zawartość warstwy próchnicznej jest najniższa w skali kraju, co powoduje że woda nadmiernie odparowuje i jest jej za mało dla roślin. By poprawić sytuację, na 95 proc. naszych gruntów pozostawiamy na zimę warstwę zieloną. Orkę ziemi zastąpiliśmy uprawą pasową – polega to na ograniczeniu zabiegów rolnych do jednorazowego przejazdu maszyną, która jednocześnie wysiewa nasiona i dozuje tylko niezbędną ilość nawozu. Moje doświadczenia pokazują, że taka zmiana nie tylko służy glebie, ale też pozwala na zmniejszenie zużycia paliwa nawet o 60 proc. – mówi Krychowiak.
Zobacz też: Danone łączy siły z Too Good To Go
Dobre praktyki dostawców Danone
Dotychczas Danone objął specjalnym audytem, dotyczącym rolnictwa regeneratywnego ok. 90 proc. swoich polskich dostawców świeżych warzyw i owoców oraz blisko 30 proc. dostawców mleka. Docelowo audytowi mają podlegać wszyscy dostawcy. Jego wyniki w połączeniu ze specjalistycznymi szkoleniami, jakie oferuje firma mają pomóc polskim gospodarstwom w przejściu na rolnictwo regeneratywne.
Wśród dobrych praktyk dostawców Danone, wprowadzających rolnictwo regeneratywne, wskazano m.in.:
- Rezygnacja z zabiegów ornych oraz ich minimalizacja tam, gdzie nie można ich uniknąć;
- Niestosowanie w gospodarstwach roślin GMO;
- Dobór gatunków maksymalnie odpornych na choroby;
- Uprawa roślin okrywowych tak, by pola były pokryte roślinnością przez cały rok;
- Odpowiednie zmianowanie roślin, brak upraw w monokulturze (brak dominacji jednego gatunku);
- Sadzenie drzew;
- Stosowanie nawozów zielonych;
- Monitorowanie zużycia wody, wykorzystywanie deszczówki;
- Przeprowadzanie zabiegów w polu tak, by nie pokrywały się z oblotem pszczół;
- Tworzenie hoteli dla owadów.
O Danone
Danone to światowy lider na rynku żywności, któremu we wszystkich działaniach przyświeca dbanie o zdrowie. W Polsce firma działa w 3 obszarach istotnych dla prawidłowego żywienia: produkty mleczne oraz pochodzenia roślinnego (Danone), woda i napoje (Żywiec Zdrój), żywienie specjalistyczne, obejmujące żywność dla niemowląt i małych dzieci oraz żywność specjalnego przeznaczenia medycznego (Nutricia).
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.