Polizać? A może powąchać? Ola Juszkiewicz zwyciężczyni 9. edycji „MasterChef” i Joanna Mrozek, zapraszają do gigantycznego jogurtu na placu przed Teatrem Śląskim! To element zorganizowanej przez Too Good To Go kampanii „Często Dobre Dłużej”, której celem jest ograniczenie marnowania żywności.
Polacy marnują jedzenie na potęgę – co więcej, ponad połowa wyrzucanej w Polsce żywności pochodzi z gospodarstw domowych. Co jest przyczyną? W wielu przypadkach chodzi o problem z poprawną interpretacją pojęć dotyczących dat ważności. „Najlepiej spożyć przed” czy „należy spożyć do”? Według badań Banków Żywności błędne rozumienie tych zapisów odpowiada za 10 proc. strat.
Przed czy do – oto jest pytanie
Jak te pojęcia właściwie rozumieć? Data „należy spożyć do” jest nieprzekraczalna – po upływie wyznaczonego na opakowaniu terminu żywność nie nadaje się do spożycia. „Najlepiej spożyć przed” natomiast sugeruje, że po tym czasie możemy samodzielnie sprawdzić jakość jedzenia, zanim się go pozbędziemy. Przeciętny Polak wyrzuca jednak żywność po upływie terminu „najlepiej spożyć przed”, bez uprzedniego sprawdzenia, czy można ją nadal bezpiecznie wykorzystać. Tymczasem oznaczenie to jest zobowiązaniem producenta, że produkt nie zmieni swoich właściwości w zakresie smaku, wyglądu, zapachu i konsystencji do określonej daty. Przy prawidłowym przechowywaniu produkt często może być spożywany po jego upływie.
Więcej: Radom mówi „nie” marnowaniu żywności. Dołącza do inicjatywy Too Good To Go
Lekcja interpretacji
Poprawnej interpretacji dat ważności będzie można nauczyć się już w najbliższy weekend w Katowicach. 16 i 17 października na Placu przed Teatrem Śląskim dostępna będzie specjalna interaktywna instalacja, która pozwoli wydobyć z naszych zmysłów więcej niż mogłoby się wydawać. Katowiczanie pod okiem znanego z „MasterChef” duetu Oli Juszkiewicz i Joanny Mrozek przekonają się, że jedzenie jest „Często Dobre Dłużej”. Wspólnie wezmą udział w gotowaniu oraz testowaniu produktów oznaczonych datą „najlepiej spożyć przed”. „Popatrz, powąchaj, posmakuj – sprawdź zanim wyrzucisz!” to hasło, które będzie im towarzyszyć w tych dniach. Event odbędzie się w godzinach 11.00 – 17.00 w strefie oznaczonej Too Good To Go.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.