Eko Biznes - Specjalistyczny serwis informacyjny
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Zaloguj się
  • Załóż konto
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
Eko Biznes - Specjalistyczny serwis informacyjny
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Mobilność
  • Energia
  • Ecommerce
  • Więcej
Strona główna

Polska w czołówce krajów marnujących żywność. Gospodarstwa domowe wyrzucają prawie 3 mln ton jedzenia rocznie

Problem marnowania żywności powiększył się w trakcie pandemii koronawirusa. Ponad połowa Polaków robiła wówczas większe zakupy niż przedtem

przez Blanka Dżugaj
11 sierpnia 2021
0

Co roku do polskich śmietników trafia 9 mln ton żywności. Za marnowanie jedzenia w równym stopniu odpowiedzialny jest przemysł spożywczy, co zwykli konsumenci – w gospodarstwach domowych wyrzuca się rocznie aż 3 mln ton żywności. Pandemia koronawirusa tylko spotęgowała problem, ponad połowa Polaków zaczęła bowiem robić znacznie większe, często niepotrzebne zakupy. Marnowanie żywności można jednak dość łatwo ograniczać, wprowadzając do codziennego życia pewne nawyki.

Marnotrawstwo żywności to jeden z największych problemów współczesnego świata. Tylko w Europie co roku marnuje się blisko 88 mln ton jedzenia, powodując straty na poziomie 143 mld euro. Polska znajduje się w czołówce krajów wyrzucających żywność na świecie – co roku nad Wisłą marnuje się 9 mln ton jedzenia, czyli prawie 250 kg na osobę. Wbrew obiegowym opiniom za problem odpowiedzialne są nie tylko sklepy wielkopowierzchniowe – jak pokazują badania przeprowadzone przez IOŚ-PIB oraz SGGW, w gospodarstwach domowych wyrzuca się 3 mln ton żywności rocznie. Oznacza to, że w każdej sekundzie 153 kg produktów spożywczych trafia do polskich śmietników.

Podobne artykuły

Sklep „Stare na Nowo” dołącza do portfolio King Cross Praga

Skanska z tytułem międzynarodowego lidera zrównoważonego rozwoju

Bee.pl aktywnie wspiera Ukraińców i zachęca do pomocy swoich klientów

Too Good To Go uratowało 3 miliony posiłków przed wyrzuceniem

„Duże zagęszczenie pszczół miodnych zagraża nie tylko im samym, ale również dzikim pszczołom” – mówi dr Justyna Kierat

Polak marnotrawny

Zgodnie z danymi zawartymi w Raporcie Federacji Polskich Banków Żywności, Polacy kupują żywność pod wpływem impulsu i „na zapas” – tylko co czwarty dorosły zagląda do lodówki przed pójściem na zakupy, aby sprawdzić, czego rzeczywiście potrzeba. Problem powiększył się w trakcie pandemii koronawirusa – według badań przeprowadzonych w 2020 roku na zlecenie firmy McCormick i Federacji Polskich Banków Żywności, aż 52 proc. respondentów robiło większe zakupy niż przedtem. W efekcie w koszykach pojawiały się niepotrzebne produkty, których konsumenci nie byli w stanie spożyć.

Warto zauważyć, że powszechne przekonanie, iż to supermarkety marnują najwięcej, nie ma nic wspólnego z prawdą. Jedynie niecałe 7 proc. marnowanej w Polsce żywności pochodzi z handlu. Pokazuje to wyraźnie, że głównym problemem nie są sklepy wielkopowierzchniowe, a przede wszystkim indywidualni konsumenci, kupowanie z nadmiarem i wyrzucanie jedzenia. Czas najwyższy przestać lekceważyć ten problem, a nawet niewielkie kroki pomogą go zminimalizować – tłumaczy Stan McGowan z Foods Brothers, firmy zajmującej się dystrybucją mrożonej wegańskiej żywności.

Wyrzucanie jedzenia negatywnie wpływa na stan środowiska naturalnego, ponieważ odpady tego rodzaju generują ogromne ilości dwutlenku węgla. Jakie nawyki warto więc wprowadzić do codziennego życia, aby maksymalnie ograniczyć marnotrawstwo żywności?

Kupuj z głową i mądrze spożywaj

Chcąc zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności, należy zaprzyjaźnić się z listą zakupów. Koniec ze spontanicznym nabywaniem jedzenia – przed wyjściem do sklepu należy zajrzeć do lodówki, sprawdzić jakich produktów brakuje, a następnie sporządzić dokładną listę potrzebnych artykułów. Lista to jednak nie wszystko – podczas zakupów trzeba się jej bowiem trzymać i pilnować się, by nie wrzucać do koszyka przypadkowego jedzenia.

Niemarnowaniu żywności sprzyja także planowanie posiłków i uruchomienie kreatywności w kuchni. Bardzo smaczne i ciekawe potrawy można przyrządzić nawet z produktów pozostałych w lodówce po innych posiłkach – to doskonała okazja, aby trochę pokombinować i doszlifować swoje kulinarne umiejętności. Aby nie przegapić daty przydatności do spożycia poszczególnych produktów, jako pierwsze zużywajmy te o najkrótszym terminie na opakowaniu.

Mrożona żywność to mniejsze marnotrawstwo

Najczęstszym powodem wyrzucania jedzenia wśród Polaków jest jego zepsucie. Problem ten rozwiązuje żywność mrożona, która znacznie dłużej pozostaje przydatna do spożycia, a pod względem jakości i zawartości składników odżywczych nie ustępuje świeżym produktom.

Nierzadko zawartość witamin i wartościowych związków jest nawet wyższa niż w produktach świeżych, jeżeli weźmiemy pod uwagę dłuższy okres przechowywania. W porównaniu z innymi procesami utrwalania żywności mrożenie pozostaje bezkonkurencyjne. Wygoda związana z zastosowaniem produktów mrożonych także nie ma sobie równych – w sklepach znajdziemy gotowe dania wysokiej jakości, które wystarczy wyciągnąć z zamrażarki i od razu wrzucić do piekarnika lub na patelnię. W ten sposób zaoszczędzimy sporo czasu i jednocześnie możemy cieszyć się pysznym posiłkiem! – wyjaśnia Stan McGowan.

Foodsharing – pomysł na ratowanie jedzenia

Idea foodsharingu jest bardzo prosta – polega na dzieleniu się jedzeniem. Każdy może przynieść żywność do wyznaczonego punktu i tym samym uchronić ją od zmarnowania. To nie tylko ekologiczne, ale i prospołeczne działanie – często w ten sposób pomaga się bowiem zaspokoić głód ludziom potrzebującym. W kontekście foodsharingu powstają również grupy na Facebooku, gdzie ludzie wymieniają się żywnością, aby nie dopuścić do jej zmarnowania.

Warto też wspomnieć o platformach, które pozwalają restauracjom sprzedać pozostałe w danym dniu jedzenie w znacznie niższej cenie. Wystarczy zalogować się do aplikacji, zamówić zestaw w danym lokalu i odebrać go przed zamknięciem. W ten sposób ograniczamy marnotrawstwo w restauracjach, a przy okazji możemy odkryć nowe smaki i ciekawe potrawy.

Każde działania mające na celu zapobieganie marnotrawstwu jest bardzo ważne. Dzięki temu dbamy o zasoby naturalne wykorzystane do produkcji żywności, a także postępujemy z szacunkiem wobec osób zmagających się z ubóstwem i niedożywieniem. Sposoby takie jak kupowanie żywności mrożonej, foodsharing czy przygotowywanie listy zakupów, mają duży wpływ na ilość marnowanej żywności – dlatego tak ważne jest, aby coraz więcej osób stosowało je w codziennym życiu – podsumowuje Stan McGowan.

O firmie Foods Brothers

Foods Brothers to pasjonaci jedzenia, którzy zawsze wierzyli, że dobra, naturalna, czysta żywność promuje zdrowy tryb życia, tworzy szczęśliwe doświadczenia i, co najważniejsze, świetnie smakuje. Założyciele firmy – Andrzej Kołosowski i Stan McGowan – w 2019 r. wprowadzili na polski rynek roślinne „mięso” światowych marek, takich jak Linda McCartney’s i Beyond Meat, oraz do dziś są ich wyłącznym dystrybutorem. W ofercie polskiego startupu znajduje się mrożona żywność wegańska, w tym m.in. roślinne zamienniki mięsa mielonego, drobiu, wieprzowiny, wege burgery, klopsiki czy kiełbaski. Firma stawia na sprzedaż produktów premium dla HoReCa & Retail.

Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.

Tags: ekologia
ShareTweet

Podobne artykuły

Lidl maluje 6 antysmogowych murali, mural z okazji 20-lecia Lidl
INNE

Lidl Polska maluje 6 antysmogowych murali

Newbridge stawiają na ekoedukację w Krakowie
INNE

Centra handlowe należące do Newbridge ruszają z ekoedukacją lokalnych społeczności

CCC dołącza do inicjatywy UN Global Compact, witryna sklepu CCC z zewnątrz
INNE

CCC dołącza do UN Global Compact. Czym jest ta inicjatywa?

Zakaz palenia węglem w Warszawie, zadymiony komin
INNE

Ilu mieszkańców Mazowsza chce zakazu palenia węglem w Warszawie?

Lidl publikuje raport bioróżnorodności, jak wygląda sklep Lidl
INNE

Lidl publikuje pierwszy ogólnobranżowy standard ochrony bioróżnorodności. Czym jest?

siedziba firmy
INNE

Co najmniej 98% oferty produktowej pochodzenia roślinnego, 20% energii elektrycznej z OZE –  Maspex wdraża strategię esg

Następny artykuł
W Galerii Młociny jest miejsce dla wegan – restauracja Tel Aviv już otwarta

W Galerii Młociny jest miejsce dla wegan - restauracja Tel Aviv już otwarta

Zaloguj się, aby skomentować

Najnowsze informacje

Superfoods – które produkty z Polski i zagranicy zaliczają się do tej grupy?

Olej z czarnuszki – właściwości, zalety, zastosowanie

Jak prawidłowo oddychać i jak ważne jest to dla organizmu?

12 sposobów na ograniczenie starzenia się skóry

Jak wzmocnić odporność? Poznaj 12 sprawdzonych sposobów

Medytacja na stres – zalety regularnej praktyki, korzyści i jak medytować?

Reklama
ekobiznes logo

Eko Biznes to serwis informacyjny poświęcony ekologicznym rozwiązaniom i przedsięwzięciom w różnych gałęziach biznesu, tworzony przez profesjonalnych dziennikarzy. Dostarczamy najświeższe informacje i publikujemy najciekawsze wywiady.

Wydawcą serwisu jest Tree Media Sp. z o. o. z siedzibą w Białymstoku, al. Tysiąclecia Państwa Polskiego 6, 15-111. Nr NIP 5423437801, REGON 389496703, KRS 0000912533.

Informacje prawne

  • Regulamin Serwisu
  • Regulamin Konta
  • Regulamin Newslettera
  • Polityka Prywatności

Ważne

moje ciepło 2022

Kategorie

  • Artykuł patnera
  • Artykuł sponsorowany
  • Ekologia w ecommerce
  • EkoNewsy czyli eko ciekawostki ze świata
  • Energia
  • INNE
  • Mobilność
  • Wywiady
  • ZDROWIE

Informacje

  • O nas
  • Reklama
  • Kontakt
Brak wyników
Zobacz wszystkie wyniki
  • Wywiady
  • EkoNewsy
  • Energia
  • Mobilność
  • Ekologia w ecommerce
  • Zaloguj się
  • Załóż nowe konto

© 2021 ekoBiznes.pl

Logowanie

Uzupełnij poniższe pola, aby się zalogować

nie pamiętasz hasła? Załóż nowe konto

Załóż konto z dostępem do wielu treści premium

Uzupełnij poniższe pola

Wszystkie pola są wymagane. Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła?

Uzupełnij poniższe pole, aby odzyskać hasło. Otrzymasz od nas wiadomość email.

Zaloguj się
Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
Go to mobile version