Zainteresowanie zdrową żywnością to nie kwestia chwilowej mody, ale dowód na rosnącą świadomość żywieniową Polaków, która bardzo nas cieszy. Dlatego stale rozbudowujemy „Półkę zdrowia” i będziemy to kontynuować – mówi w rozmowie z Ekobiznes Patrycja Kamińska, PR Manager Netto.
Radosław Święcki: Netto wprowadziło w swoich sklepach „pooling”. Prosiłbym o przybliżenie naszym czytelnikom idei tego rozwiązania, gdyż nie jest ono jeszcze bardzo znane na polskim rynku.
Patrycja Kamińska: Pooling to obieg zamknięty opakowań wielokrotnego użytku, który pozwala na uniknięcie korzystania z opakowań jednorazowych, a tym samym ograniczenie odpadów. W wypadku poolingu skrzynek EPS, z którego korzystamy, dostawcy wynajmują skrzynki od Euro Pool System, a następnie dostarczają je do centrów dystrybucyjnych Netto. Stamtąd wypełnione skrzynki trafiają do naszych sklepów, gdzie są eksponowane na półkach, bez konieczności ponownego przepakowywania towarów. Puste skrzynki przekazywane są do centrum serwisowego EPS, gdzie są czyszczone i dezynfekowane, a tym samym przygotowane do ponownego użytku. Skrzynki trafiają następnie do magazynów Euro Pool System, gdzie czekają na powtórne wykorzystanie. Po czyszczeniu i dezynfekcji wracają do obiegu.
Ten artykuł dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zarejestruj się bezpłatnie, aby otrzymać dostęp do ARTYKUŁÓW PREMIUM oraz newslettera.