Zero waste to dwa w jednym: oszczędzanie pieniędzy i środowiska naturalnego. Credit Agricole zaczyna cykl transmisji, w których uczyć będzie jak nie marnować zasobów i chronić swój portfel. O zero waste w kuchni, łazience, garderobie i podczas świąt na grupie „Wyzwanie oszczędzanie” na Facebooku opowie Sylwia Majcher.
Zieleń w logo zobowiązuje. Credit Agricole chce być eko i od ponad roku prowadzi kampanię edukacyjną „Wyzwanie oszczędzanie”, w której mówi o oszczędzaniu pieniędzy i środowiska. Jednocześnie, w ramach akcji #mniejplastiku, bank zachęca swoich klientów i pracowników do walki z nadmiarem syntetycznych śmieci. Do 29 listopada prowadzi też na portalu Allegro Charytatywni licytację 14 unikatowych winyli Dawida Podsiadło. Co w nich wyjątkowego? Zostały zrobione z elementów scenografii trasy koncertowej, wykonanej z plastikowych odpadów. Dochód ze wszystkich licytacji trafi na konto Polskiego Stowarzyszenia Zero Waste.
Globalne wyzwanie: mniej śmieci
Kontynuując tę edukacyjną misję, Credit Agricole po raz kolejny zaprosił do współpracy Sylwię Majcher – edukatorkę ekologiczną i dziennikarkę. Dla członków grupy „Wyzwanie oszczędzanie” na Facebooku poprowadzi ona cykl czterech live’ów o zero waste – „Realne oszczędności dla siebie i planety”.
Cieszymy się, że po raz kolejny możemy współpracować z Sylwią Majcher. W jasny i przekonujący sposób opowiada ona o problemie marnowania i o tym, jak go rozwiązać. Zaproponowane przez Sylwię praktyczne porady i rozwiązania warto wdrożyć w każdym obszarze naszego życia, aby śmieci było jak najmniej. W Credit Agricole czujemy społeczne zobowiązanie, aby edukować jak najszerzej o tym globalnym wyzwaniu – podkreśla Przemysław Przybylski, dyrektor Biura Komunikacji Korporacyjnej, rzecznik prasowy Credit Agricole.
Przeczytaj także: Zero waste w języku filipińskim
Przygoda w duchu zero waste
Live’y Sylwii Majcher będą się odbywały w każdą środę od 24 listopada do 15 grudnia o godzinie 18:00. Pierwszy z nich, „Kuchnia – kulinarna przygoda bez resztek”, poświęcony będzie marnowaniu żywności. Uczestnicy dowiedzą się, jak zrobić rozsądne zakupy oraz idealną listę zakupową. Prowadząca zdradzi też, które elementy warzyw i owoców można jeść i dlaczego warto. Podczas drugiego live’a dziennikarka podpowie, jak zrobić audyt śmietnika oraz wykonać domowe specyfiki. Trzeci live „Odzież – pełna szafa” to z kolei skarbnica wiedzy o ubraniach – co można wyczytać z metek i jak wybierać elementy garderoby, żeby było tanio i ekologicznie. Podczas ostatniej transmisji, „Święta – zgodnie z planem”, uczestnicy dowiedzą się, jak z sukcesem przygotować święta i co zrobić z nadwyżkami jedzenia.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.