Warszawa, Kraków, Wrocław, Szczecin, Poznań – to tylko niektóre z miast, których mieszkańcy mają możliwość znalezienia się w społeczności Pogromców Marnowania Jedzenia. Umożliwia to aplikacja Too Good To Go. Z jednej strony można uratować posiłki przed wyrzuceniem i wspomóc branżę gastronomiczną, z drugiej otrzymać jedzenie po przystępnej cenie. Do listy miast dołączył właśnie Płock.
Aplikacja Too Good To Go to narzędzie łączące mieszkańców danego miasta i okolic z ulubionymi lokalami (restauracjami, kawiarniami czy cukierniami), które pod koniec dnia przygotowują paczkę niespodziankę z niesprzedaną, acz świeżą żywnością z danego dnia.
Dołączając do społeczności Pogromców Marnowania Jedzenia, ratujemy żywność przed wyrzuceniem do kosza. Jednocześnie zaś wspieramy branżę gastronomiczną, a sami otrzymujemy posiłek w przystępnej cenie.
Gdzie można uratować żywność?
Do listy miast, w których jest możliwość skorzystania z Too Good To Go, dołączył właśnie Płock. Wcześniej aplikacja była dostępna w takich miastach jak m.in. Warszawa, Kraków, Wrocław, Poznań, Szczecin, Łódź, Katowice, Rzeszów, Bielsko-Biała, Bydgoszcz, Toruń, Elbląg, Olsztyn, Opole, Białystok czy Radom.
Wśród miejsc w których można skorzystać z aplikacji znajdują się m.in. Lekkie Ciacho, Kosz na prezent, Caffé&Bistro Na deptaku, La Bodega wine • tapas • bar, Pizzeria Trattoria Presto Płock, Family American Food by Olek, Bar Mleczny Tumska, Catering Bar Mleczny Tumska, Lepsza Dieta, Stacja Borowiczki, czy Bar Wisełka.
Dzień Dobry Płock! Witamy na pokładzie Pogromców Marnowania Jedzenia. Ogromnie się cieszę, że z miesiąca na miesiąc jest nas coraz więcej, a do naszego grona dołączają właśnie mieszkańcy Płocka. Jestem pewna, że Too Good To Go zyska sympatię w regionie i razem uratujemy tony pysznego jedzenia, jak również wesprzemy restauratorów w tych trudnych czasach – podkreśla Anna Kurnatowska, Country Managerka Too Good To Go.
Z przytoczonych przez Too Good To Go badań, przeprowadzonych w ramach projektu PROM wynika, że rocznie marnujemy 4,8 mln ton jedzenia. Oznacza to, że w każdej sekundzie przez cały rok wyrzucanych do kosza jest prawie 153 kg żywności, z czego aż 92 kg to jedzenia wyrzucane w domach.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.