Sieć Biedronka w czasie Forum Ekonomicznego w Karpaczu zaprezentowała najważniejsze wnioski z przełomowego badania „Zwyczaje żywieniowe w Polsce. Co się zmieniło w ciągu ostatnich 25 lat?”. Wynika z niego, że Polacy jedzą dziś zdrowiej i bardziej świadomie. A jak rozumieją zdrowe odżywianie? Przede wszystkim jako regularne posiłki, w tym zawsze śniadanie, gotowanie w domu, używanie świeżych lub mało przetworzonych produktów oraz różnorodność, czyli spożywanie mięsa, warzyw i węglowodanów.
Ostatnie ćwierćwiecze to zmiany nie tylko w zakresie ustroju, gospodarki i ekonomii kraju, ale też stylu życia Polaków. Dotyczy to m.in. innego niż dwie dekady temu podejścia do sposobu odżywiania. Kiedyś jadło się, by zaspokoić głód, dziś posiłki to coraz częściej przyjemność, której Polacy poświęcają sporo czasu i uwagi. W latach 90. XX wieku na polskich stołach królowały ciężkostrawne i tłuste dania mączne. Po zakupie ulubionych produktów w sklepie spędzało się godziny w kuchni, aby przygotować posiłki. Jakość żywności bywała nie najlepsza, za dobrą i smaczną trzeba było sporo zapłacić. Od tego czasu wiele się jednak zmieniło.
Kuchenne eksperymenty
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez IPSOS na zlecenie sieci Biedronka, niemal 60 proc. Polaków lubi eksperymentować, stosować nowe przepisy, próbować nowe dania. Ponad połowa przegląda dla przyjemności strony internetowe związane z kuchnią i odżywianiem. Polacy co najmniej raz dziennie lub kilka razy na tydzień sięgają po nabiał, produkty zbożowe oraz owoce i warzywa. W porównaniu z latami 90. XX wieku, dziś Polacy jedzą więcej ciemnego i pełnoziarnistego pieczywa, jogurtu greckiego i naturalnego, mrożonych warzyw i oliwy z oliwek. Białe pieczywo, mleko, jajka i olej pozostało na podobnym poziomie jak 25 lat temu.
Dzisiaj jedzenie to przyjemność, a nie głównie odżywianie. Nie jesteśmy gotowi do kompromisów w tej kwestii. Kuchnia jest urozmaicona i różnorodna, próbujemy nowych składników i potraw. Nawet kuchnia polska jest lżejsza. W ramach jednego domu reprezentujemy różne style odżywiania. Jemy przede wszystkim to, co lubimy – mówi Patrycja Szymańska, dyrektorka działu badań jakościowych z IPSOS.
Z raportu Biedronki płyną optymistyczne wnioski: 63 proc. Polaków ogranicza obecnie ilości spożywanego cukru, a 50 proc. soli i tłuszczu. Ponad połowa pije codziennie 1,5-2 l wody, a prawie połowa codziennie spożywa porcję warzyw i owoców. 45 proc. Polaków ogranicza ilość spożywanych produktów zawierających konserwanty, sztuczne barwniki i inne substancje dodatkowe E. Zdajemy sobie także sprawę z tego, że należy spożywać ostatni posiłek nie później, niż na 2 godziny przed snem.
Jest lepiej, ale nie idealnie
25 lat temu 48 proc. Polaków oceniało swój styl odżywiania jako zdrowy lub bardzo zdrowy, obecnie aż 68 proc. z nas składa takie deklaracje. Brzmi dobrze? Niestety, tylko po części. Dla 73 proc. ankietowanych doznania smakowe są w jedzeniu ważniejsze niż aspekty zdrowotne. 65 proc. Polaków ma zdecydowaną słabość do słodyczy i przekąsek, a 58 proc. dziennie zjada więcej kalorii niż potrzebuje. Połowa Polaków dodatkowo zdaje sobie sprawę z faktu, że je zbyt tłusto, co nie wpływa dobrze na ich zdrowie.
Nawyków żywieniowych czasem bronimy jak ojczyzny, niesłusznie. W Biedronce pokazujemy, że produkty spożywcze mogą mieć bardziej naturalny skład i lepszy profil odżywczy. Tym kierujemy się, tworząc wytyczne dla producentów żywności. Od 10 lat prowadzimy reformulacje produktów. Nie używamy połowy z substancji dodatkowych dopuszczonych prawem. A wszystkie produkty dla dzieci marki własnej nie zawierają konserwantów, słodzików, syropu glukozowo-fruktozowego ani sztucznych aromatów i barwników. Od tego roku wprowadziliśmy tez oznaczenia naszych produktów skalą Nutri-Score, co ułatwi klientom świadome wybory żywieniowe – mówi dr inż. Justyna Szymani, dyrektor Działu Rozwoju Jakości i Kontroli Marki Własnej w sieci Biedronka.
Choć większość Polaków ma wrażenie, że odżywia się dość zdrowo, bo deklaruje, że je mniej soli, czerwonego mięsa, cukru i słodzonych napojów, to jednak ponad połowa ma nadwagę lub otyłość. Tym samym wyraźnie widać, że deklarowana samoocena jest lepsza niż codzienna dieta. Problemem jest też malejący stopień aktywności fizycznej i angażująca czasowo kariera zawodowa, które nie zostawia wiele czasu w ciągu dnia na domowe gotowanie.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.