Na terenie kompleksu Fabryki Porcelany w Katowicach powstała złożona z pięciu uli pasieka, w której zamieszkało ponad 120 tys. pszczół. Pasieki są efektem współpracy Fundacji Giesche – zarządcy Fabryki Porcelany wraz z Pasieką Świtała, która od 40 lat zajmuje się pszczelarstwem.
Fabryka Porcelany znajduje się w okolicy lasów, pól uprawnych, miejsc gdzie rosną akacje i lipy oraz gdzie znajduje się staw, co stanowi lokalizację niezwykle atrakcyjną właśnie dla pszczół – mówi Leszek Świtała, pszczelarz i opiekun pasieki.
Nowym mieszkańcom przygotowano bezpieczne, położone na obrzeżach Fabryki Porcelany miejsce, a wybrana odmiana pszczół jest łagodna i przyjazna.
Ekologia zawsze była i jest dla nas niezwykle ważna, wiele działań naszej Fundacji skupia się na edukacji ekologicznej, dlatego z zaangażowaniem tworzyliśmy, dla tych zagrożonych wyginięciem owadów, odpowiednie warunki. Teraz czekamy, aż się u nas zadomowią – mówi Rafał Wyszyński, prezes Fundacji Giesche zarządzającej Fabryką Porcelany.
Fabryka Porcelany to zespół budynków stworzony w Katowicach pod koniec XIX wieku przez koncern Giesche, gdzie do końca XX wieku produkowano porcelanę, a obecnie zdobi się ją i wypala. Od 2012 r. kompleks podlega rewitalizacji i zmienia funkcje z przemysłowej na biurowe, handlowe i rozrywkowe. Swoje siedziby mają tutaj głównie firmy branż kreatywnych i IT, na jej terenie znajdują też m.in. sklepy z modą i wyposażeniem wnętrz, restauracje, klub muzyczny, klub fitness, kliniki medyczne, przestrzeń coworkingowa. W 2017 r. Fabryka Porcelany została wpisana na Szlak Zabytków Techniki. Jej przestrzeń wykorzystywana jest do rejestracji programów telewizyjnych oraz organizacji wielu koncertów i eventów, m.in. KTW Fashion Week. Zarządcą Fabryki Porcelany jest Fundacja Giesche.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.