Wpływ białego cukru na organizm może być bardzo negatywny. Warto ograniczyć jego spożycie do minimum, a najlepiej – zastąpić go naturalnymi źródłami, które posłużą naszemu organizmowi. Jaki wpływ ma biały cukier na nasze ciało, a także czym warto go zastąpić?
Nadmierne spożycie białego cukru może powodować problemy z cerą, szybsze starzenie się organizmu, być przyczyną wielu chorób, negatywnie wpływać na stan włosów i paznokci. Jak dokładnie działa i jakie są konsekwencje częstego sięgania po biały cukier?
Otyłość, choroby serca, stany zapalne, cukrzyca – to tylko niektóre ze schorzeń, którym w rozwoju sprzyja biały cukier.
Wpływ białego cukru na organizm, w tym na skórę
Jeśli chcemy zachować młodość przez długi czas, to zdecydowanie powinniśmy jak najszybciej zrezygnować z konsumpcji białego cukru. Powoduje on bowiem degradację kolagenu – budulca skóry, który odpowiada jej jędrność. Spożywanie go regularnie może wprowadzić nieodwracalne zmiany w jego strukturze, dlatego, kiedy chcemy spowolnić proces starzenia – należy wyeliminować go z naszej diety.
Biały cukier wzmaga także występowanie takich chorób, jak egzema czy łuszczyca. Może być także przyczyną nadprodukcji sebum, co może spowodować wystąpienie trądziku.
Spożycie białego cukru sprzyja także powstawaniu i mniejszej odporności na działanie wolnych rodników. One także odpowiadają za przedwczesne starzenie się ciała.
Negatywny wpływ białego cukru na organizm człowieka
Spożywanie białego cukru wpływa także na wzrost jego poziomu we krwi, co może mieć poważne konsekwencje dla naszego zdrowia. Stany zapalne powodowane przez biały cukier może powodować uszkodzenie komórek, tkanek, a w konsekwencji – nawet narządów.
Nie jest tajemnicą, że nadmierne spożycie białego cukru może prowadzić do powstawania otyłości, a także sprzyjać rozwojowi chorób serca, układu krążenia, a nawet niektórych chorób nowotworowych. Ze względu na to, że spożywanie białego cukru powoduje jego nagły wzrost we krwi, po czym jego nagły spadek – może powodować obniżenie energii, apatię i zmęczenie, a nawet zaburzenia nastroju.
Konsumpcja białego cukru sprzyja także powstawaniu insulinooporności. Aby organizm mógł sobie poradzić z nagłym wysokim poziomem tego składnika, trzustka musi wyprodukować odpowiednią ilość insuliny, która przekazuję glukozę do komórek dostarczając im energii. Po pewnym czasie organizm niejako uodparnia się na działanie insuliny, a glukoza nie jest już dostarczana tak skutecznie.
Jak spożywanie białego cukru wpływa na włosy?
Okazuje się, że konsumpcja białego cukru może także negatywnie wpływać na kondycję naszych włosów. Jego nadmierne spożycie może skutkować osłabieniem kondycji pukli, wzrostem ich łamliwości, matowieniu, a także sprzyjać wypadaniu. Wszystko przez wzrost poziomu insuliny, który powoduje. Ta z kolei sprzyja wzrostowi produkcję przez ciało hormonu DHT – czyli dihydrotestosteronu – odpowiedzialnego za łysienie. Powoduje on bowiem miniaturyzację mieszków włosowych, co w konsekwencji prowadzi do ich skracania i sprawiania, że stają się cieńsze.
Biały cukier sprzyja także nadmiernej produkcji hormonów stresu, które z kolei sprzyjają powstawaniu łojotoku i łupieżu. Osłabiona kondycja skóry głowy to w konsekwencji słabsza kondycja włosów.
Zamiast białego cukru warto postawić na zbilansowaną dietę – którą można ułożyć z pomoc dietetyka, a także na wysokie spożycie warzyw i owoców.
Cukier – działanie na paznokcie. Negatywny wpływ białego cukru na organizm człowieka
Jak się okazuje składnik ten ma także zły wpływ na kondycję paznokci. Oddziałuje na nie pośrednio, poprzez powodowanie zaburzeń metabolicznych, które widoczne są na naszych dłoniach. Biały cukier może negatywnie wpływać na wchłanianie wartościowych składników odżywczych z pożywienia przez co w konsekwencji pogarsza stan naszych paznokci. Także stres oksydacyjny, a także działanie większej liczby wonnych rodników może powodować łamliwość i kruchość paznokci.
Poznaj sposoby na ograniczenie spożycia białego cukru
Poza zastąpieniem go naturalnymi i zdrowszymi odpowiednikami, warto poznać także przydatne metody ograniczenia białego cukru w diecie. Co warto zrobić?
- Należy wyeliminować z diety słodzone, gazowane napoje, które zawierają w swoim składzie wysoki poziom cukru.
- Unikaj przetworzonej żywności. Wiele z tego typu produktów zawiera w swoim składzie duża zawartość cukru – dlatego warto czytać etykiety i stawiać na zdrowe źródła tego składnika.
- Gotuj w domu – według medycyny wschodu podczas gotowania dodajemy do przygotowywanych posiłków swoją energię. Dzięki temu nie tylko wiemy, co spożywamy, ale także mamy pewność, że jedzenie – według nauk wschodu – ma dobrą energię.
- Unikaj białego pieczywa – często również ono zawiera w sowim składzie biały cukier, a do tego powoduje wyrzut insuliny osłabiający kondycję organizmu.
Co zamiast białego cukru?
Węglowodany są niezbędnymi składnikiem diety, które są źródłem energii dla organizmu. Warto jednak sięgać po ich zdrowe źródła zastępując biały cukier poniższymi składnikami.
- Owoce
Są one najlepszym źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów. Cukier w nich występuje w formie fruktozy, która jest przyswajana przez organizm w wolniejszy sposób niż biały cukier, dzięki czemu owoce dostarczają nam energii w bardziej zrównoważony i dłuższy sposób w porównaniu do innych źródeł. Jest to doskonały sposób zapewniania sobie dawek cukru zarówno przez osoby dorosłe, jak i małe dzieci, które warto uczyć zdrowych nawyków żywieniowych. Ponadto owoce zawierają w swoim składzie również inne drogocenne składniki, takie jak: błonnik, witaminy i minerały.
- Miód
To doskonała alternatywa dla białego cukru. Na ten produkt jednak nie każdy reaguje w ten sam sposób. Niektóre osoby wystrzegają się miodu ze względu na występowanie u nich po nim problemów żołądkowych. Miód oprócz cukru stanowi także prawdzie bogactwo antyoksydantów. Można nim z powodzeniem osłodzić różne posiłki, w tym m.in. owsiankę czy placki, a także dodać go do herbaty.
- Cukier kokosowy
Jest to zyskująca w ostatnich latach na popularności alternatywa dla białego cukru. Produkt ten zawiera w sowim składzie zarówno glukozę, jak i fruktozę, ale w mniejszych ilościach niż tradycyjny biały cukier. W swoim składzie zawiera także takie składniki, jak potas, żelazo i cynk
- Syrop klonowy
Niezwykle popularny w Kanadzie i Stanach Zjednoczonych Ameryki, już od wielu lat zdobywa także coraz szerszą rzeszę zwolenników w Polsce. Produkt ten doskonale sprawdza się w słodzeniu zarówno dań, jak i różnych napojów. Jest to produkt wysokokaloryczny, dlatego trzeba korzystać w z niego z zachowaniem umiaru.
- Stewia
Jest produktem zdecydowanie słodszym od białego cukru, po który chętnie sięgają przede wszystkim osoby na diecie i nie tolerującym sacharozy. Produkt ten wykazuje właściwości przeciwzapalne, hipoglikemizujące, a także immunosupresyjne. Czym jest stewia? Jest rośliną, a dokładniej byliną, występującą w Brazylii i Paragwaju.
Zdrowe alternatywy dla białego cukru to często także bogactwo różnych składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpływają na kondycję naszego organizmu.
Jakich efektów możemy spodziewać się po odstawieniu białego cukru?
Zaprzestanie spożycia białego cukru może podziałać na różne osoby w różnym stopniu – w zależności od ogólnej kondycji organizmu. Wyeliminowanie tego składnika z diety może sprzyjać utracie wagi (oczywiście, aby schudnąć należy zastosować szereg różnych działań, najlepiej pod okiem specjalisty – samo zaprzestanie spożywania białego cukru może nie wystarczyć). Ułatwi to także zadbanie o stabilny poziom cukru we krwi, zmniejszając ryzyko insulinooporności. Za odstawienie białego cukru z pewnością wdzięczne nam będą także nasza cera, włosy i paznokcie. Wyeliminowanie tego składnika z diety może także pozytywnie wpływać na stan jamy ustnej, przeciwdziałając próchnicy i niszczeniu zębów.
Wyeliminowanie z diety białego cukru przez osoby, które są przyzwyczajone do jego częstego spożycia, może nie być łatwym zadaniem. Warto więc wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe stopniowo, wypróbowując nowe składniki i sprawdzając, które najlepiej sprawdzą się w naszym wypadku.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.