To nie jest pierwsza marka wegańskich czekolad w Polsce. Bez wątpienia jednak pierwsza, która tradycyjne sreberko i folię zastąpiła papierowymi i w pełni kompostowalnymi opakowaniami.
Zaczęło się w 2009 roku, gdy Tomasz Sienkiewicz i Krzysztof Stypułkowski porzucili pracę w korporacji, by wytwarzać czekoladę. Wyjątkową, bo pozbawioną półproduktów i ulepszaczy – z czystym składem i prawdziwym smakiem. Założona przez nich Manufaktura Czekolady Chocolate Story jako pierwsza w Polsce rzemieślniczo produkowała czekoladę metodą bean to bar, czyli od ziarna do tabliczki. Najnowszym dziełem firmy jest nowa marka czekolady wegańskiej Las Vegan’s.
Więcej: Manufaktura Czekolady Chocolate Story walczy z marnowaniem żywności
Nie zawijają w sreberka
Wszystkie produkty Las Vegan’s wytwarzane są zgodnie z filozofią bean to bar, a zatem bezpośrednio z ziarna kakaowca aż do gotowej tabliczki. Nie zawierają składników pochodzenia zwierzęcego, powstają bowiem na bazie zamienników mleka pochodzących z kokosa i owsa. W ich składzie nie ma także konserwantów, ulepszaczy ani lecytyny sojowej. Co ważne – wegańska czekolada uzyskała także certyfikację BIO. Potwierdza ona, że do produkcji używa się wyłącznie naturalnych składników. Produkt jest więc odpowiedni dla wegetarian, wegan i wszystkich smakoszy dbających o zdrowie, a poprzez nowatorskie opakowanie także dla osób troszczących się o środowisko.
Innowacyjność naszego pomysłu polega na wykorzystaniu jedynie ekologicznych surowców przy produkcji czekolady wegańskiej i opakowań, w których będzie sprzedawana. Las Vegan’s to pierwsza marka wegańskich czekolad, w której tradycyjne sreberko i folia zostały zastąpione papierowymi i w pełni kompostowalnymi opakowaniami. Nasza rzemieślnicza czekolada wegańska posiada czysty skład i powstaje z ograniczonej listy naturalnych składników BIO – informuje Marcin Parzyszek, prezes zarządu Las Vegan’s SA.
Krówki i żurawina
Linię Las Vegan’s tworzy obecnie sześć tabliczek wegańskiej czekolady. Są dostępne wersje bez dodatków lub z owocami leśnymi bądź orzechami. Można je kupić online oraz w sklepach stacjonarnych marki. Manufaktura Czekolady Chocolate Story już pracuje jednak nad kolejnymi produktami. Będzie to prażone ziarno kakaowca, żurawina oraz morwa biała. Zaś w następnej kolejności czekoladowe, wegańskie krówki.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.