Podobne w nazwie, odmienne w działaniu. Pasteryzacja chroni świeżość produktów, ale pozbawia je wielu walorów odżywczych i przyczynia się do degradacji środowiska. Mniej znana w Polsce paskalizacja sprawia, że produkt długo zachowuje i świeżość, i wartości odżywcze. Jest to też metoda znacznie bardziej przyjazna naturze i zapobiegająca marnowaniu żywności. „Kupując artykuły poddane paskalizacji, zdecydowanie zmniejszamy ryzyko, że się one zmarnują” – mówi Agnieszka Rembisz, Business Development Director w HPP TradeBridge.
Blanka Dżugaj: Jedną z przyczyn marnowania żywności, a tym samym przyczyniania się do degradacji środowiska naturalnego, jest krótki czas przydatności produktów do spożycia. Z drugiej strony, środki przedłużające tę przydatność szkodzą zarówno ludziom, jak i samej naturze. Czy można wyjść z tego błędnego koła?
Agnieszka Rembisz, Business Development Director w HPP TradeBridge: Tak, jak najbardziej. Istnieje metoda utrwalania żywności nazywana HPP, która pozwala wydłużyć przydatność produktów do spożycia, bez użycia konserwantów.
Ten artykuł dostępny jest tylko dla zalogowanych użytkowników.
Zarejestruj się bezpłatnie, aby otrzymać dostęp do ARTYKUŁÓW PREMIUM oraz newslettera.