Malejąca populacja wielorybów to zagrożenie dla bioróżnorodności i mniej skuteczna walka ze zmianami klimatu. Zwierzęta te posiadają zaskakująco dużą zdolność absorpcji i przetwarzania CO2. Stymulują ponadto rozwój fitoplanktonu, przyczyniając się do zwiększenia możliwości oceanów do wychwytywania dwutlenku węgla.
Wielorybnictwo komercyjne zostało zakazane w 1986 roku. Mimo to, w wielu krajach wciąż odbywają się polowania, w wyniku których do dziś zginęło prawie 40 tys. wielorybów. Chodzi m.in. o Japonię, Norwegię i Islandię. Co roku zabija się tam ponad 1 tys. wielorybów, głównie ze względu na ich mięso, olej, tłuszcz i chrząstki, wykorzystywane m.in. w przemyśle spożywczym i farmaceutycznym. Pomijając etyczny aspekt tego procederu, zabijając te zwierzęta ludzkość pozbywa się cennych sojuszników w walce ze zmianami klimatu.
Żywe magazyny CO2
Wieloryby są w stanie magazynować i przerabiać CO2 w swoich ciałach. Jeden wieloryb w trakcie całego życia przerabia 33 ton tego gazu.
Co więcej, po śmierci ciała tych stworzeń nie tracą zdolności absorpcji CO2 – zamykają go w sobie opadając na dno oceanów. Jak pokazują badania, osiem rodzajów wielorybów fiszbinowych każdego roku przenosi około 30 tys. ton CO2 na dno oceanu. Eksperci są zdania, że przy odtworzeniu ich populacji możliwości pochłaniania dwutlenku węgla wzrosłyby nawet do 160 tys. ton rocznie.
Wieloryby stymulują wytwarzający tlen fitoplankton
To jednak nie jedyna zaleta wielorybów w zakresie walki o lepszą jakość powietrza. Zwierzęta te posiadają ponadto zdolność stymulowania rozwoju fitoplanktonu, czyli mikroorganizmów odgrywających kluczową rolę w ekosystemach morskich. Poprzez fotosyntezę fitoplankton wytwarza do 50 proc. tlenu na świecie. Każdego roku wychwytuje również 37 mld ton metrycznych CO2 z atmosfery, co odpowiada 40 proc. całego dwutlenku węgla produkowanego na planecie i cztery razy więcej niż to, co wychwytuje las deszczowy Amazonii. Stymulując rozwój tych organizmów, wieloryby przyczyniają się więc do zwiększenia możliwości oceanów do wychwytywania dwutlenku węgla.
Przeczytaj także: Największe wyzwanie dla ludzkości? Zmiany klimatu
Jak to robią? Już podczas samego pływania po oceanach. Ich ruch pomaga rozprowadzać w wodzie składniki odżywcze dla fitoplanktonu – z głębi wód w kierunku ich powierzchni. Poza tym, defekując wieloryby wydalają azot i żelazo, które użyźniają fitoplankton, umożliwiając mu wzrost.
Niestety, wielu gatunkom wielorybów coraz bardziej zagraża wyginięciem. Na zmniejszenie ich populacji wpływ mają zmiany klimatu, zanieczyszczenia wód oraz wspomniane wcześniej polowania.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.