Po 4 latach funkcjonowania na Mokotowie BioBazar wraca na Żelazną. Od soboty (18.09) zrobią w nim zakupy pierwsi klienci. Kupować można będzie nie tylko stacjonarnie – na dużo szerszą skalę rusza opcja dostawy do domu lub biura.
Pierwszy BioBazar odbył się w Fabryce Norblina 27 listopada 2010 roku. Za namową jego założycielek – Agnieszki Saternus i Kingi Nowakowskiej, 30 rolników i producentów żywności ekologicznej pojawiło się ze swoimi produktami w starych halach Fabryki Norblina. Pomysł chwycił, a BioBazar stał się jednym z ulubionych miejsc warszawiaków stawiających na certyfikowaną żywność ekologiczną od sprawdzonych dostawców.
Z Żelaznej na Mokotów…i z powrotem
Po 7 latach działania przy Żelaznej, na czas rewitalizacji Fabryki Norblina, BioBazar przeniósł się na Mokotów. W tym miejscu działał przez kolejne 4 lata. Dziś wraca do macierzystej lokalizacji – pasjonaci zdrowej żywności znajdą go w starych murach jednej z zabytkowych hal, ale w całkiem nowej odsłonie.
Oryginalnie była to hala ciągarni drugiej. Powstała w latach 20. Na terenie hali znajduje się płyta czołowa pieca żarowego w swoim oryginalnym położeniu oraz platforma transportowo-chłodnicza – wyjaśnia Artur Setniewski z Muzeum Fabryki Norblina.
Przy Żelaznej pojawią się nie tylko wystawcy, u których można było zrobić zakupy przy Wołoskiej, ale też całkiem nowi. Rusza też na dużo szerszą skalę opcja zakupów z dostawą do domu lub biura albo z odbiorem własnym. BioBazar wraca też do cyklicznych warsztatów edukacyjnych dla dzieci i dla dorosłych – będą one realizowane we współpracy z kawiarnią Triki Tashka i Wydawnictwem Tashka.
Zamiast 3 dni w tygodniu BioBazar będzie działał 5 dni, od wtorku do soboty, co niewątpliwie ułatwi zakupy naszym klientom. A piekarnia i kawiarnia będą działać już od poniedziałku – mówi Agnieszka Saternus, dyrektorka zarządzająca BioBazaru.
W planach jest ponadto premiera autorskiego BistroBaru, w którym dania będą przygotowywane wyłącznie z produktów pochodzących z BioBazaru. Kuchnia będzie sezonowa, zgodna z filozofią less waste i w myśl hasła „dla zdrowia, dla planety”. Szefem kuchni zostanie znany już ze wspólnych projektów z BioBazarem Michał Toczyłowski. Przedsmak tego, co będzie tam serwowane, klienci poczują już dziś.
Ekobiznes.pl to specjalistyczny serwis informacyjny o ekologii w biznesie. Codziennie publikujemy najświeższe ekonewsy i autorskie wywiady z przedstawicielami świata nauki i biznesu. Znajdź nas na Linkedinie lub Facebooku, albo subskrybuj Newsletter i bądź na bieżąco z najciekawszymi ekoinformacjami.